Mysteries ontrafeld: Het verschil tussen kalkverf en krijtverf uitgelegd!

Een vraag die wij dagelijks meerdere keren te horen krijgen: krijtverf is toch eigenlijk hetzelfde als kalkverf? Nou... Nee eigenlijk helemaal niet. Ook niet vergelijkbaar, of de zelfde look. We gaan je dit haarfijn uitleggen, hierna zeg je het nooit meer fout.

Hoezo ontstaat er zo veel verwarring rondom deze verven?

Nou, dat is een vraag die eigenlijk terecht is. Want kalkverf in het Engels is 'lime paint' de letterlijke vertaling van kalkverf - Maar krijtverf is in het Engels 'chalk paint'. En chalk lijkt net kalk, maar het is natuurlijk een krijtje! Hier gaat het vaak al mis. Kalkverf is een minerale, matte muurverf met een bijzonder effect: Het gaat namelijk helemaal verkalken, dat is het bijzondere effect wat het brengt! Onze krijtverf is een matte, minerale en fluweelachtige verf zonder het kalkeffect. Dat is een wereld van verschil natuurlijk...

Chalk lime paint

 

Waar kun je krijtverf en kalkverf voor gebruiken?

Beide verven zijn multi inzetbaar, mits er een minerale ondergrond aanwezig is. Dat is voor beide verven een grote voorwaarde, heb je namelijk de muur gerepareerd met een synthetisch middel? Dan is het belangrijk om eerst een minerale ondergrond aan te brengen alvorens je met de kalk- of krijtverf gaat beginnen. De synthetische middelen zullen namelijk de verf gaan uitbijten en dat blijf je echt zien! 

Beide verven zijn geschikt voor:

  • Gepleisterde muren
  • Baksteen
  • Glas
  • Stucwerk
  • Vlies- en papierbehang
  • Al geschilderde muren
  • Hout

Kalkverf

Foto uit de reportage van Bianca en Gert-Jan in Wonen Landelijke Stijl editie 5/2021. Kleur op de muur: kalkverf in Greystone

Wat zijn de voordelen van krijtverf en kalkverf ten opzichte van andere verven?

Met stip op 1 durven wij te zeggen: beide verven hebben een zeer hoog rendement. In de aanschaf kan zowel krijtverf als kalkverf duur over doen komen, maar zodra je ervaart hoe dekkend deze verf is en hoe makkelijk toepasbaar zul je zien dat je maar 1 laag muurverf nodig hebt...

Want het grote voordeel van de verven van MT-Sfeeridee is toch wel dat wij de kleuren hier met onze eigen mengmachines maken - Om het snelst dekkende effect te krijgen maken wij ook de minerale primers op kleur! Dan heb je dus nog maar 1 laag verf nodig en dát zorgt er nu weer voor dat je een hoger rendement hebt en minder verf nodig hebt vanwege de goede dekking... Dan ben je dus nog voordeliger uit dan met sommige andere muurverven!

Krijtverf

Met welke gereedschappen breng je de verven aan?

Dit hangt grotendeels af van wát je gaat verven. Ga je een kastje 'oud maken' met krijtverf of kalkverf? Dan adviseren wij een oud T-shirt of doek te gebruiken. Ga je de muren egaal schilderen met krijtverf, dan adviseren wij een vachtroller te gebruiken. Maar voor de kalkverf op een muur zouden wij een blokkwast met lange haren adviseren, mits je in verticale banen te werk gaat - Want kies je voor een kris-kras patroon dan is een spons weer handiger in het gebruik. 

Kortom: met kalkverf en krijtverf zijn er ontelbaar veel mogelijkheden, technieken en gereedschappen toe te passen voor allemaal een verschillend eindresultaat. Dat is waarom wij graag met natuurproducten werken: Geen enkele klant heeft het zelfde eindresultaat en heeft een uniek product! Laat je professioneel adviseren in onze winkel.

Krijtverf

Onze klanten werken graag met de verven van MT-Sfeeridee, want buiten kalkverf en krijtverf heb je in onze winkel keuze uit meer dan 30 verfsoorten, minstens zo veel lakken, stuc producten en zelf metallic glitterverf vind je bij MT-Sfeeridee in de schappen! Met onze twee eigen mengmachines kunnen wij iedere kleur ter plekke mengen. Alle kleuren van l'Authentique, Mia Colore, de RAL waaier maar ook vele andere mooie verfkleuren zijn te maken of zelfs te ontwerpen in onze mengmachine. Kijk eens binnen bij onze klanten die ook met de mooie verven van MT-Sfeeridee hebben gewerkt!

 

Welke verfsoort zou jij gebruiken en wat zou jij dan schilderen? Laat het ons weten in de opmerkingen hieronder! Nieuwsbrief opt-in

 

 

InterieuradviesKalkverfKrijtverf

Laat een opmerking achter

Alle opmerkingen worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd